Een kat wordt als volwassen beschouwd tussen 1 en 8 jaar. Of je kat gezond is, valt makkelijk af te lezen van zijn gedrag en uiterlijk. Hij of zij moet actief zijn, heldere en schone ogen hebben, een schoon gebit, een glanzende vacht, een goede ontlasting en geen overgewicht hebben.
Eenmaal je kat gezond is, wil je dit natuurlijk zo houden. Daarvoor gelden een aantal basisregels:
- een aangepaste voeding
- jaarlijkse vaccinatie en check-up door de dierenarts
- ontworming om de 3 maanden
- maandelijkse vlooien- en/of tekenbehandeling
- voldoende aandacht van het baasje en een dagelijks speelmoment
Sterilisatie/castratie
De aangeraden leeftijd om je kat te laten steriliseren (verwijdering van de eierstokken) of castreren (verwijdering van de testikels) is tussen de 6 en 9 maanden. Maar dit kan echt ook nog op latere leeftijd uitgevoerd worden. Er zijn belangrijke voordelen verbonden aan deze ingreep, zowel voor de katten zelf als hun baasjes.
- De paringsdrang wordt zo goed als onbestaande, waardoor je kat rustiger zal worden. Geen, vechtende katten meer, geen serenades of gesproei van katers meer of krolse katten die onhandelbaar zijn.
- Je kat blijft langer gezond. Bij poezen wordt het risico op baarmoederontsteking en/of melkklierkanker tot nul gereduceerd wanneer de sterilisatie uitgevoerd wordt voor de poes voor het eerst krols wordt. Katers daarentegen zullen minder vaak thuiskomen met verwondingen als gevolg van vechtpartijen. Omdat de castratie ervoor zorgt dat hun territoriumdrang aanzienlijk afneemt.
- Ongewenste zwangerschappen worden vermeden. Het probleem van ongewenste kittens in het asiel blijft een groot probleem dat met sterilisatie/castratie ingeperkt kan worden.
Gebitsverzorging
Een slecht onderhouden gebit is oorzaak van de meeste problemen bij volwassen katten. Vaak wordt dit pas in laat stadium ontdekt omdat katten taaie dieren zijn en desondanks de pijn toch blijven eten alsof er niets aan de hand is. Ernstige tandvleesontsteking en het moeten verwijderen van tanden en kiezen is vaak het gevolg hiervan.
Katten verschillen hierin niet zo erg van mensen: voedselresten, speeksel en bacteriën kunnen tandplaque veroorzaken. Blijft dit langdurig zitten kan dit uitharden tot tandsteen. Een tandvliesontsteking kan dan ontstaan wanneer voedsel en bacteriën vast komen te zitten tussen het tandsteen en het tandvlees. Dit kan zich verspreiden naar het bot waardoor de tand of kies uitvalt.
Symptomen van deze toestand zijn: rood of bloedend tandvlees, slechte adem, bruin aangeslagen tand of kiezen en éénzijdig kauwen.
Snoepjes of speeltjes om dit te voorkomen hebben slechts een oppervlakkig effect. Regelmatig langsgaan bij de dierenarts is echt noodzakelijk voor een goede opvolging en om erger te voorkomen. Maar na de reiniging zijn er wel een aantal hulpmiddelen om het gebit langer in optimale conditie te houden, zoals speciale tandpasta en tandenborstels en specifieke voeding of drinkwatertoevoegingen om tandplaque te voorkomen.