Kattengedrag

Katten hebben vaak een eigen willetje. Wanneer jij als baasje dan iets wilt aanleren, kan het vaak botsen. Maar met deze handige tips bewaar je de vrede tussen jullie beide.

Krabben aan meubels

Elke kat krabt en dit is dus geen gedrag dat je kunt afleren. Ze doen het niet alleen om hun nagels te onderhouden, ze zetten ook geur af door de geurklieren in hun voetzooltjes. Ook gaat het vaak om het afbakenen van territorium, maar ook wanneer je slechts één kat hebt, zal die krabsporen willen achterlaten. Dit doet hen veilig en zeker voelen.

Om dit gedrag te kunnen veranderen, moet je aantrekkelijke alternatieven voorzien. Een stabiele en lange krabpaal want ze gebruiken het krabben vaak ook om hen uit te rekken. Zet deze op een strategische plaats, bv. kort bij een deur waar vaak gepasseerd wordt en gekrabt wordt aan het deurkader. Beloon hen wanneer ze de paal gebruiken. Maak tenslotte de andere krabplekken onaantrekkelijk door tweezijdige tape of een glad laken waardoor ze geen grip meer krijgen.

De reismand

Een kat associeert de reismand vaak met iets onaangenaams zoals een bezoek aan de dierenarts. Doorbreek dit patroon door de mand zichtbaar te laten staan en stimuleer je kat om erin te vertoeven of te slapen.