Verzorging van een kitten

Een kat is nog een kitten als die tussen de 0 en 1 jaar oud is. Ze zijn dan toch nog oh zo schattig waardoor hun baasjes er met plezier de intensieve verzorging voor over hebben. Er komt heel wat bij kijken: zindelijkheid, keuze van voeding, bezoeken aan de dierenarts, enz. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten van de verzorging van een kitten.

Regelmatige check-ups

Een kitten moet gevaccineerd worden op 9 en 12 weken. Dus heb je je kitten in huis genomen voor die leeftijd, dan kun je van de gelegenheid gebruik maken om een volledig onderzoek door de dierenarts te laten uitvoeren. Dit doen ze meestal gratis bij een eerste vaccinatie. Je kitten wordt dan nagekeken op eventuele ziekten of erfelijke aandoeningen. Of overdraagbare aandoeningen zoals vlooien, teken, schimmel, niesziekte en oormijt. Bovendien kan je dierenarts je ook adviseren over de juiste voeding en andere vragen beantwoorden die je misschien hebt over opvang of te verwachten dierenartskosten.

Dus ookal is je nieuwe kitten reeds gevaccineerd, het loont toch de moeite om even langs te gaan bij je dierenarts zodat je een goed beeld hebt van de nodige verzorging.

Omdat je kitten grote veranderingen zal doormaken tijdens dat eerste jaar is het aangeraden om op 6 maanden opnieuw even bij de dierenarts langs te gaan voor een tussentijdse check-up. Zo wordt de groei en ontwikkeling van je kitten goed opgevolgd en ben je er vroeg bij in het geval van eventuele problemen. Bovendien laat je je kitten op die manier wennen aan bezoeken bij de dierenarts.

Vaccinaties

Een kitten moet gevaccineerd worden tegen nies- en kattenziekte, twee mogelijk fatale ziekten voor katten. Een kitten moet daarom meerdere vaccinaties krijgen op zowel 9 als 12 weken, daarna krijg je een jaarlijkse herinnering om de vaccinatie te vernieuwen.

Wil je je kitten mee naar het buitenland nemen? Dan behoort die ook een rabiesinenting te krijgen. Voor de meeste landen zijn hier specifieke termijnen aan verbonden, dus raadpleeg je dierenarts tijdig indien je een rabies vaccin nodig hebt.

Vlooien, teken en wormen

Een behandeling voor vlooien is essentieel voor elke kat en moet maandelijks herhaald worden. Wanneer een kitten consequent behandeld wordt tegen vlooien tijdens het eerste levensjaar, is de kans ook kleiner dat die later een vlooienplaag moet ondergaan.

Teken zijn een risico voor de latere gezondheid van je kat want ze kunnen ernstige ziekten voortbrengen zoals de ziekte van Lyme. Wanneer je een teek aantreft moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Maar beter voorkomen dan genezen, dit kan met een spray of pipet in de nek.

Elke kitten heeft wormen dus een regelmatige behandeling is een must. Dit moet reeds gestart worden in de 3e week na de geboorte en vervolgens om de 2 weken herhaald worden. Daarna moet er opnieuw behandeld worden na 3 maanden en moet dit maandelijks herhaald worden tijdens 2 maanden. Daarna is een behandeling om de 3 maanden voldoende.

Ontworming gebeurt best door middel van producten van bij de dierenarts. Dit bestaat in tabletvorm of in een pipet in combinatie met vlooienbehandeling.