De kat krabt de krullen van de trap

Als onze eigen geliefde miniatuur huistijgers hebben katten behoorlijk scherpe klauwen. Deze hebben ze nodig om goed in die ene boom te kunnen klimmen of snel over die schutting van de buren te klauteren. De klauwen van een kat zijn bijzonder belangrijk voor hem en deze houdt hij dan ook graag scherp. Dit doet hij helaas niet altijd op plekken die wij als eigenaar graag zien. Menig meubilair van katteneigenaren heeft er al aan moeten geloven.

Hoewel het natuurlijk een prachtig excuus is om die mooie nieuwe tafellakens uit die etalage aan te schaffen, die chique gordijnen of die ontzettend comfortabele fauteuil, kunnen we toch beter ook kijken naar wat de reden is dat jouw kat zich graag uitleeft op jouw lakens en meubels. En wat kun je doen zodat je tafellakens of gordijnen wat langer meegaan?

Waarom krabt een kat?

Katten zitten vol met leuke weetjes. Ze hebben allerlei gedragingen die we als mens kunnen doorgronden om hun gedrag beter te begrijpen. Zo ook het krabben. Door te krabben verwijdert een kat de buitenste omhulsels van de nagels. Zo blijven ze scherp. Een kat gebruikt het krabben ook om zijn geur achter te laten. Voor een kat is het fijn om zijn eigen geur te ruiken en met zijn geur bakent hij ook zijn terrein af. Maar ook stress kan een reden zijn waarom een kat krabt.

Straffen?

Je bent logischerwijs misschien geneigd om je kat te straffen zodra hij zijn nagels in je meubels zet. Krabben is echter geen keuze voor een kat, maar een noodzaak. Als jij boos wordt gaat je kat zich onzeker voelen waardoor hij nog meer zin heeft om te krabben. Door je kat te straffen leert hij helemaal niet op welke plek het dan wel mag.

extra uitnodigende decoraties

Het kan zijn dat bepaalde decoraties in je huis extra uitnodigen voor je kat om aan te krabben. Sommige materialen spreken een kat meer aan dan anderen. Lange gordijn die tot aan de vloer reiken lonken vaak de kat tot z’n nagels scherpen. Katoenen en linnen gordijnen vinden ze vaak lekker, en verduisterende gordijnen die lekker stevig aanvoelen willen zelfs nog wel eens maken dat een kat helemaal tot boven klimt.

Ook sommige vloerbedekkingen en tapijten kunnen katten extra aanspreken. Een juten vloerkleed kan bijvoorbeeld verwarrend werken omdat het qua materiaal zoveel lijkt op een krabpaal.

Wat betreft beddengoed kan het zijn dat stoffen die tot de grond hangen, zoals bedrokken of een grote sprei, een kat prikkelt om zijn nagels erin te zetten. Binnenkussens, zoals zitkussens of stoelkussens, zijn erg afhankelijk per kat, of deze als favoriet object worden gezien om de nagels in te zetten.

Wat dan wel?

Natuurlijk hoef je niet in eens je hele interieur onder de loep te nemen. De truc is vooral om je kat te leren waar het niet mag, en vooral ook waar dan wel. Je moet de juiste krabmogelijkheid voor je kat vinden. Hier zijn speciale kattenkrabpalen, meubels, doeken en lakens voor te koop. Je kunt echter ook een stoel of doek die je al in huis hebt omtoveren tot een plek waar je kat wel mag krabben.