Waarom plast mijn kat in huis?

Katten staan bekend als erg hygiënische dieren. Ze leren van de moeder hoe ze zich uitgebreid moeten verzorgen, zullen zich zelden wentelen in viezigheid en weten al vrij vroeg dat de kattenbak dient om hun behoefte in te doen.

Toch gebeurt het soms dat katten op een gegeven ogenblik in huis of op andere plaatsen gaan plassen. Helemaal niet zo leuk als je kater af en toe op de bank plast of binnen geraakt in je bedrijfswagen die je net met een uniek worksystem hebt uitgerust en daar zijn behoefte doet.

Laat ons eerlijk zijn: kattenurine kan een behoorlijk intense geur achterlaten, en je kat eenmaal ergens geplast heeft is het moeilijk om dit af te leren.

In normale omstandigheden zal een kat de kattenbak opzoeken wanneer hij moet plassen. Dit “wildplassen” is dus vrij ongewoon kattengedrag, en de grote vraag is dan ook waarom een kat dit doet.

• Afbakenen territorium

Heel veel dieren bakenen hun territorium af door op of rond een bepaalde plaats te plassen. Ook katten vinden een eigen plekje heel belangrijk en maken dit vaak duidelijk door te plassen.

• Blaasontsteking

Op een bepaalde leeftijd worden katten gevoelig voor blaasontstekingen. Een

Post navigation