De geschiedenis van de huiskat

Katten bezorgen hun baasjes al vele jaren speelse maar ook luilekker-momenten. Maar vele baasjes beseffen niet dat de relatie van de mens met de huiskat al eeuwenoud is.

Een kort overzicht van hoe de wilde kat een huiskat is geworden.

Het Oude Egypte

Voor de oorsprong van de huiskat moeten we terug naar het Oude Egypte in 3000 jaar voor Christus. Dat is het punt in de geschiedenis waarop in studies de link werd gelegd tussen de Afrikaanse Wilde Kat en onze gedomesticeerde huiskat. Onderzoekers zijn er namelijk niet in geslaagd om beide soorten op genetisch vlak van elkaar te onderscheiden.

De meest waarschijnlijke theorie is dat de wilde dieren naar de Egyptenaren toekwamen omwille van hun graanschuren waar veel knaagdieren in vertoefden. De Egyptenaren waren op hun beurt blij met deze jager. Bovendien hadden deze katten een grotere overlevingskans dan hun soortgenoten in het wild, doordat in de buurt van mensen minder roofdieren aanwezig waren. Sommigen namen de katten ook in huis om hen te verzorgen en binnenshuis de knaagdieren te bestrijden.

Zodoende werden katten verheven tot heilige dieren door het grote nut dat ze voor de Egyptenaren hadden. Ze werden ‘miw’ genoemd. Wanneer een kat overleed, werd ze gebalsemd en begraven in een houten kist.

Intrede in Europa

De oude Grieken waren desdanig enthousiast over het nut van katten, dat ze er enkele stalen van de Egyptenaren en meenamen naar Griekenland. De eerste bewijzen van gedomesticeerde katten in Europa dateren van 900 voor Christus. Later zouden de Egyptenaren ook gedomesticeerde katten verkopen aan andere volkeren. Zo heeft de gedomesticeerde kat haar intrede in China gemaakt rond 500 voor Christus. Langzaamaan gingen ook gewone mensen katten in huis nemen. Doordat de huiskat zich vermengde met inheemse wilde katten, zijn er de talrijke soorten ontstaan die we vandaag kennen.

In de Middeleeuwen kregen katten het hard te verduren doordat ze werden gelinkt aan heksen en de duivel. Maar vanaf de 19e eeuw is dat bijgeloof een stille dood gestorven en hebben ze hun plek in het gezin ingenomen.