Een kat als huisdier

Er wordt vaak beweerd dat er hondenmensen en kattenmensen zijn, maar natuurlijk zijn er genoeg mensen die van zowel honden als katten houden. Een kat en een hond samen in huis gaat over het algemeen ook prima. De kans dat hond en kat vrienden worden is het grootst als de kat als eerste bewoner wordt aangeschaft.

Puppy’s bijten overal in en vooral graag op een schoen of pantoffel. Wanneer een hond jong is, gebeurd het regelmatig dat de hondenbezitter nieuwe schoenen moet kopen. Een kat zal hooguit met de veters spelen.

Daarentegen heeft een kat het nodig om zijn nagels regelmatig te scherpen. Wanneer je niet wilt dat er krassen op je meubels komen, is het verstandig om een krabpaal aan te schaffen. Behalve voor het scherpen van de nagels zijn deze ook geschikt om in te klimmen en dat doet een kat erg graag. Deze krabpalen zijn er in allerlei maten en prijsklasse. Voor het scherpen van de nagels is een boomstammetje in principe genoeg, maar het is natuurlijk wel heel leuk als het een compleet speelhuis is en tevens een mandje.

Wanneer je besluit om een kat in huis te nemen, is het handig om informatie over de eigenschappen van een kat en de noodzakelijke verzorging te lezen. Daardoor leer je sneller herkennen wanneer je kat zich ziek of vreemd gedraagt.

Op zich zijn katten gemakkelijke huisdieren. Ze slapen veel en zijn direct zindelijk als de kat naar buiten kan of je zorgt voor een kattenbak. Een gewone kat is vaak gratis ergens af te halen. Er zijn ook ontzettend veel raskatten die wel behoorlijk duur kunnen zijn. Behalve verschillen in uiterlijk zijn er ook bij ras katten afwijkende karaktereigenschappen.

Katten zijn jagers. Dit kan zeker wanneer je op het platteland woont voordelen hebben. Met een kat in huis zal je geen last van muizen hebben. Helaas gaat een kat ook achter vogels aan en dat hebben de meeste mensen liever niet. Een oplossing hiervoor is een katten belletje zodat de vogels de kat tijdig aan horen komen. Aangezien muizen nachtdieren zijn zou je dit belletje in de avond af kunnen doen.

De meeste katten hebben de neiging om hun prooi mee naar huis te nemen en trots te laten zien. Indien je probeert de prooi af te pakken, zal de kat dit na één keer waarschijnlijk niet meer doen.

Katten zijn over het algemeen minder aanhankelijk dan een hond. Ze gaan hun eigen gang en kunnen ook beter alleen zijn. Dit betekent niet dat je een kat niets kunt leren. Het vergt wel veel tijd en consequent gedrag van de katteneigenaar.

Een kat die van jongs af aan in huis opgroeit, zal ervan genieten om geaaid te worden of lekker op schoot te liggen slapen. Dat maakt de kat een ideaal gezelschap voor mensen die een aaibaar dier in huis willen, maar niet in staat zijn om meerdere keren per dag te gaan moeten wandelen.