Katten in de wereld van entertainment.

Er zijn veel tekenfilms en stripverhalen waarin één van de hoofdrolspelers een kat is. Een aantal van deze stripfiguren gaan al heel wat jaren mee en zijn bij praktisch elke leeftijdsgroep bekend.

Door het veelzijdige karakter van de kat leent deze zich uitstekend om in humoristische strips een rol te spelen. In strips is echter alles mogelijk en hierdoor kan een tekenaar ook de spot drijven met de typische eigenschappen van een kat.

Zoals de rode kater in de strip Jan, Jans en de kinderen geen muizen doodt omdat hij geweldloos is, is op zichzelf al een hilarisch gegeven. Tom die door zijn klunzige jagerskwaliteiten maar niet in staat is om de muis Jerry te vangen. In werkelijkheid heeft een kat weinig moeite met het doden van een muis, dit hoort bij het instinct van het dier. In tekenfilms en strips worden er menselijke gedachten en gedragingen aan de katten toebedeelt wat voor komische situaties zorgt.

De lijst van beroemde katten is inmiddels behoorlijk lang. Van sommigen is het discutabel of ze daarop thuis horen. Hello Kitty is wereld beroemd als zijnde een kat. In werkelijkheid heeft de striptekening de afbeelding als die van een meisje bedoelt. Met de duidelijke snorharen associëren de meeste mensen haar echter met een kat. Hello Kitty is inmiddels uitgegroeid tot een zeer bekende merknaam in de kindermode. Ook andere prints van katten worden voor kinderkleding en tassen gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld op de website https://kidsbrandstore.nl/ zoekt, is de kans groot dat je producten met een afbeelding van een kat tegenkomt.

Ook volwassenen blijken gecharmeerd van de bekende katten. Garfield is er een die nogal eens voor tatoeages wordt gebruikt. Het image van een kat is er een van eigenzinnigheid en onafhankelijkheid. Een eigenschap waar stoere mensen graag mee in verband worden gebracht. De afbeelding van deze kat wordt ervaren als een mengeling van zachtheid en eigenheid. Naast afbeeldingen en beeldjes van beroemde katten uit strips en tekenfilms, is de gewone kat regelmatig te zien als decoratie van een huis. In menig vensterbank ligt een lief uitziend katje te slapen dat op een afstand nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Katten zijn ook erg regelmatig te vinden in online computerspelletjes voor kinderen. Al dan niet in combinatie met honden. Kinderen zijn over het algemeen dol op aaibare huisdieren en worden daardoor tot deze spelletjes aangetrokken. De kat komt ook vaak voor in kleurboeken voor kinderen en op poëzieplaatjes.

Echte katten zijn eveneens in staat om bij een grote groep mensen voor entertainment te zorgen. Het internet staat boordevol met filmpjes van grappige manoeuvres van katten. Het zijn speelse dieren die veelvuldig rare capriolen uithalen. En met name jonge katjes zien er erg snoezig uit waardoor het een groot publiek vertedert. Dus ook voor mensen die zelf geen kat hebben zijn er genoeg mogelijkheden om van deze dieren te genieten.