Kattenziekten

Iedereen wordt wel eens ziek, dus ook je kat. Door kennis op te doen over veel voorkomende kattenziekten, kun je vaak vroeg herkennen wanneer een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is. Vergeet niet dat katten taaie dieren zijn, dus wanneer ze tonen dat ze pijn hebben, is de aandoening vaak al gevorderd. Een goede observatie van je kat en zijn/haar gedrag is dus essentieel om kattenziekten in een vroeg stadium te kunnen herkennen.

Atopie

Een atopie is een allergie tegen omgevingsstoffen zoals grassen, pollen of huisstofmijt. Het is vaak erfelijk en manifesteert zich op vroege leeftijd, maar kan zich ook bij oudere dieren ontwikkelen.

De symptomen:

  • jeuk aan poten, kop, oksels en liezen
  • infectie van de huid
  • korsten, kaalheid en/of verkleuring van de huid
  • ontsteking van oren of ogen

Een atopie herkennen vergt heel wat inzet, tijd en geduld. De dierenarts kan een huidtest uitvoeren, maar soms is een bloedonderzoek nodig. Wanneer een aangepaste behandeling voorgeschreven kan worden, zal dit een hele opluchting zijn voor je kat.

Oormijt

Deze parasieten leven op oorsmeer waardoor de gehoorgang geïrriteerd raakt, nog meer oorsmeer wordt geproduceerd en de infectie zich uitbreidt. Pipetten in de nek en eventueel oorzalf zorgen voor verlichting maar moet vaak lang herhaald worden om de hardnekkige infectie volledig onder controle te krijgen.