Kopen of adopteren?

Je hebt besloten, je wilt graag een kat in huis nemen. Maar wat doe je nu juist het beste, kopen of adopteren? Het belangrijkste is dat je een kat neemt die bij jou past, zo zijn baasje en dier tenslotte het gelukkigst. Wanneer je weet wat je kunt verwachten, kun je beslissen. Hieronder worden enkele feiten belicht en mythes doorprikt.

Indien je zeker wilt zijn van wat je krijgt, is het beter om te kopen.

Dit is een achterhaalde stelling. Want een fokker is enkel zeker van het ras, maar kan echter ook niet voorspellen hoe het karakter van je kitten zich zal gaan ontwikkelen. Het blijft tenslotte een dier dus bepaalde gebeurtenissen kunnen je kat desdanig beïnvloeden met als resultaat dat die zich heel anders gaat gedragen dan voorspeld was. Dit kan je enigszins omzeilen door een oudere kat aan te schaffen die al wat gezien heeft en zijn karaktertrekken al heeft getoond.

Nog een belangrijk advies: wanneer je wilt kopen, let dan op voor broodfokkers, want die vertellen je meestal gewoon wat je wilt horen.

In het asiel zitten alleen ongewenste dieren.

Dit is waarschijnlijk de grootste mythe wanneer het gaat om asielen. Het is echter waar dat nog (te) veel mensen hun huisdier in het asiel gaan afzetten wanneer ze er niet meer voor willen zorgen. Maar er zijn net zoveel dieren die hun baasje zijn kwijtgeraakt en zo ver zijn verdwaald dat een hereniging jammer genoeg nooit plaatsvindt. Wat de reden ook is, geen enkel dier heeft het verdiend om in een asiel te belanden. Dus wanneer je je hart en huis openstelt en een kat adopteert, zul je dit voelen want ze tonen hun dankbaarheid een leven lang.

In een goed asiel krijg je bovendien de nodige begeleiding in elke stap van het adoptieproces, waardoor de kat die je een nieuwe thuis geeft, nooit opnieuw in het asiel terecht komt.

Ik wil geen geld spenderen, dus ik adopteer beter.

Adopteren is vaak goedkoper dan wanneer je een rasechte kat gaat aankopen, maar is zelden volledig gratis. Vaak vraagt het asiel een bijdrage voor het dekken van de kosten zoals vaccinaties, sterilisaties enz. Wanneer er geen vast bedrag wordt gevraagd voor de adoptie, wordt er wel verzocht om een vrijwillige bijdrage te doen. Want dit is vaak hun enige bron van inkomsten om de dieren die er belanden een nieuwe kans te kunnen geven.