Wilde kleine katten

De bekendste wilde katten zijn de grote rovers die meteen opvallen in de dierentuin: de leeuw, de tijger en de luipaard. Mensen nemen een tatoeage van deze prachtige en gevaarlijke dieren, ze hangen er schilderijen van op, en laten hun afbeeldingen zelfs op taarten drukken, bijvoorbeeld op https://www.jeeigentaart.nl/. Maar wist je dat er nog veel meer wilde kattensoorten zijn? Die zijn vaak een stukje kleiner en minder opvallend dan hun grote broers. Daarom weten veel mensen niet eens dat ze bestaan. Lees dit tekstje, en je maakt kennis met vijf soorten mooie wilde katten.

Zwartvoetkat

Dit is een broertje van onze huiskat. Maar probeer hem alsjeblieft niet te knuffelen: de zwartvoetkat is ontzettend agressief. Dit is de kleinste kat ter wereld, en hij leeft in het zuidelijk deel van Afrika. Hij houdt niet zo van klimmen, maar hij graaft wel graag. De Zuid-Afrikaanse naam van dit felle beestje is Miershooptier, oftewel mierenhooptijger. Er wordt gezegd dat hij een giraffe kan doden door de slagader in zijn hals door te bijten!

Caracal

De caracal is een grote woestijnkat met een bruine vacht en zwarte kwastjes aan zijn oren. Dit dier kan wel 20 kilo zwaar worden en wordt gevonden in Afrika en het Midden-Oosten. Caracals kunnen snel over het zand rennen en eten alles: van knaagdiertjes tot antilopen. Het dier kan meters hoog in de lucht springen als hij op vogels jaagt.

Kodkod

De kodkod of nachtkat is een heel klein gevlekt katje uit de natte bergstreken van Zuid-Amerika. Het diertje is zo klein, dat het zich voor een groot deel met insecten voedt. Er zijn veel meer kleine Zuid-Amerikaanse gevlekte katten, waarvan de ocelot (die ooit door Salvador Dali als huisdier werd gehouden) de bekendste is. Maar de kodkod is waarschijnlijk de schattigste!

Moeraskat

Als je wel eens hebt geprobeerd om je huiskat te wassen, dan weet je hoe erg katten de pest hebben aan water. Maar er zijn uitzonderingen. De moeraskat leeft in het Midden-Oosten en in India, en zijn leefgebied bestaat vooral uit moerassen en rietgebieden. Daarom heeft de kat geleerd om te zwemmen en van water te houden. Daardoor kan hij vissen en amfibieƫn vangen. Maar op het land jaagt hij ook graag op middelgrote zoogdieren.

Jaguarundi

Dit is een kat die voorkomt in een groot deel van Zuid-Amerika tot in de Verenigde Staten aan toe. De jaguarundi weegt zelf maar een kilo of tien, maar hij heeft een grote broer: de poema. Als je goed naar de jaguarundi kijkt, dan zie je er ook wel een kleine poema in. Het beest is overdag actief en eet van alles: vogeltjes, muizen, reptielen en soms zelfs aapjes. Deze mooie kat heeft soms een oranje vacht, maar kan ook een chocoladekleurige vacht hebben.